Israels rivningar av palestinska hem i ockuperade Jerusalem: En eskalering av förtryck och fördrivning

Under tisdagen demoleras flera palestinska hem i ockuperade Jerusalem av de israeliska ockupationsmyndigheterna, vilket tvingar tre utökade familjer att lämna sina hem, enligt rapporter från Anadolu.

Vittnen har berättat för nyhetsbyrån att israelisk polis följde med teamet från Jerusalems kommun när de rev hemmet som tillhörde Totah-familjen i området Wadi al-Juz. Det aktuella huset byggdes för 24 år sedan. Detta var fjärde gången som familjen tvingades genomgå en rivning, då tre andra hem revs i mars på grund av bristande bygglov. Även en intilliggande ladugård revs i samband med rivningen.

Samtidigt har de israeliska ockupationsmyndigheterna tvingat familjerna Burkan, Nassar och Al-Tawil att själva riva sina egna hem, som består av fem lägenheter i området Wadi Qaddoum i stadsdelen Silwan. Familjerna hade valet att antingen riva sina egna hem eller betala stora böter för att kommunen skulle göra det åt dem. Minst 30 personer har blivit hemlösa till följd av dessa rivningar, inklusive barn.

Enligt FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) har de israeliska ockupationsmyndigheterna under första kvartalet 2023 rivit, tvingat lokalbefolkningen att riva eller beslagtagit totalt 290 palestinska strukturer i både Västbanken och Jerusalem.

Det framkommer att ”nästan samtliga av dessa strukturer var måltavlor för att de saknade bygglov, vilket är i princip omöjligt för palestinier att erhålla”. Enligt OCHA har dessa åtgärder resulterat i att 413 personer, varav 194 är barn, tvingats lämna sina hem och över 11 000 personer drabbats genom förlorade levebröd eller försämrad tillgång till samhällstjänster.

Det är värt att notera att antalet rivna strukturer under första kvartalet 2023 har ökat med 46 procent jämfört med samma period 2022. Redan förra året registrerades den högsta nivån av rivningar av strukturer i Västbanken och Jerusalem sedan 2016, enligt OCHA:s rapport.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *